Soferul de taxi

Un sofer de taxi se va lauda tot timpul ca vede si cunoaste multa lume. Plimbaretii grabiti dintr-un capat al orasului in altul, ca mine, pot spune ca vad si cunosc taximetristi. Avantajul plimbaretilor este ca ajung sa cunosca mai mult, mult mai mult despre taximetrist decat ar ajunge unul dintre ei sa afle despre clientul sau:
…stii unde lucreaza
…stii si cum il cheama
…unora le poti afla chiar si data de nastere din CNP-ul trecut pe acel ecuson de identificare, pe care este obligat sa-l poarte, si daca nimeresti in preajma zilei lui de nastere, ii poti spune si ‘La Multi Ani!’ (In cazul in care faci asta, te angajezi sa suporti un melanj de mirare si suspiciune in privirea lui/ei – doar daca te uiti si tu in oglinda retrovizoare pentru ca taximetristul sigur te va cauta cu privirea pe bancheta din spate, folosindu-se de utila oglinjoara. Apoi, iti mai asumi riscul sau placerea de a asculta cate ceva despre viata, familia, ratele si vacantele pe care le are sau nu le are ori povestea masinii galbene cu care te deplasezi intr-o anumita directie. Daca s-a gandit cineva ca va primi discount pentru urarea oferita si ascultarea cu rabdare a editiei scurte audio a ‘life story of a taxi driver’, sa nu se mai gandeasca la asta)
…tuturor le vezi ‘biroul’.

‘Biroul’ unui taximetrist… masina galbena cu 4 roti, in general [cand sunt mai putine, sigur nu mergi cu ea, cand sunt mai multe… sigur are si roata de rezerva] care se strecoara prin trafic cu agerimea fulgerului [doar e galbena] sau acorda lenes prioritate [exact atunci cand e mai putin nevoie dar ia muuuuult timp] dar aparatul de taxare se invarte vioi, arata cam cum arata soferul.

1. …masinile fetsuite, lustruite, cu tunning sau fara sunt conduse de domnisori care neaparat trebuie sa aiba ochelari de soare pe ochi sau daca nu sunt pe ochi, sunt undeva pe crestet intre tepishorii geluiti. Aceste masini au bordul dat OBLIGATORIU cu silicon si luceste de-ti ia ochii, inauntru miroase bine [uneori exagerat de :)) si ti se face rau de atata bine]
2. …masinile ca din fabrica care s-au nascut special pentru a fi taxiuri si care arata normal si sunt conduse de domni sau doamne intre 40-50 de ani cu copii care cer bani, mananca bani, asteapta bani… In general sunt curate, cu presurile de cauciuc spalate, odorizantul este optional. Daca este odorizant, cu siguranta se cumpara rar. Daca nu, miroase usor a combustibil.
3. …masinile alergate, sunatoare din toti rarunchii, uzate [in general Dacii Nova, Tico sau Matiz] sunt conduse de neni sau tanti [sigur nu sunt proprietarii acelei masini] carora nu le pasa de gropi iar de client nici nu mai spun. Inauntru miroase urat: combustibil, transpiratie, metalic si iti doresti sa ajungi cat mai repede la destinatie. Nu mai descriu soferii 🙂 [de la inceputul acestui an, am inceput sa evit pe cat posibil masinile astea, desi se strecoara mai repede].

Sunetul:
…masini fara nici un sunet inauntru
…masini cu statia data la maxim, cu un fashait discontinuu
…masini cu radio
…masini cu casetofon sau cd player
se asculta muzica hiturile de ultima ora
se asculta manele

Ieri, pentru PRIMA DATA am mers cu un taxi (Matiz) dotat cu cd player in care am ascultat ‘Dansul fulgilor de nea’ de Chaikovsky. Si cand ma gandesc ca dupa ce am vazut cd-playerul mi-am zis ca nenea asculta orice altceva, numai clasice, nu…

Mi-am facut cruce cand am coborat si i-am spus ca e primul taxi in care ascult muzica clasica (in afara de cele care au un amarat de radio si se asculta ce aduc undele). Atipic dar placut!

…de fapt, de asta am scris asa mult, ca sa-l laud pe omul acela. Sa fie sanatos!

24 thoughts on “Soferul de taxi

  1. Mariel

    mare dreptate ai cu taximetristii astia care se asorteaza tare bine cu taxiurile lor…vorba aia…”omul sfinteste locul”.
    ma gandeam si eu intr-o zi ca se aseamana foarte bine domnii cu masinile lor. se cunoaste cui ii pasa de ce face si cu ce face, lucru care se vede si din modul de a conduce, obraznic, bagaret, sau mai domol, cu respect pentru ceilalti ‘traficanti'( mai rar intalnesti domni din astia, dar mai sunt – slava domnului). mai toti se adreseaza pasagerului cu tot felul de comentarii: la trafic, la vreme, la locul unde vrei sa ajungi, la rude sau la masina. Sunt si cei care tac tot timpul daca nu sunt provocati si te lasa cu gindurile tale, ca nici nu stii cind ai ajuns si atunci te gindesti repede daca ai ajuns unde voiai si, chiar, ce repede ai ajuns, oare pe unde te-a adus…
    mai alaltaieri am mers cu un nene din tatarasi spre podu ros si m-a intrebat daca vreau sa ma duca prin dancu.. eu i-am raspuns ca vresu prin pascani, la care omu’ s-a amuzat copios, fiind obisnuit cu pasageri care se sperie sau protesteaza vehement la ‘sugestii’ de astea glumete…ei…oameni suntem cu totii…

  2. Dee

    Odata, special am luat un taxi cu o femeie la volan, sa vad ce subiect de discutie propune.

    Evident, maaaaancare 🙂

    Am inceput sa rad cand a inceput sa-si sustina prelegerea… asa ca, m-a intrebat de ce. Cica mi-am amintit de un banc culinar, pe care i l-am spus… instant (ca supa) si am ascultat in continuare meniul familiei ei de pe saptamana care abia incepuse.

  3. Dana

    Muzica clasica,zici…hmmm,asta da,o raritate in zilele noastre.Eu am nimerit numai in taxiuri in care manelele sunt la putere,si imi vine sa`i sar soferului la beregata pentru asta:)dar ma abtin:)

  4. Dee

    Pentru astia cu manele am o strategie care nici nu il deranjeaza (pe omul de cultura manelica) nici nu-i face sa spuna ceva de ‘nasul pe sus’ (pen’ ca mai sunt unii care traiesc cu complexul manelistic): scot telefonul, incep sa vorbesc si il rog sa dea mai incet ca nu aud ce mi se spune… :>

  5. OQ

    Deci da, adevarul este ca zi de zi traim miracole. Multumim, Dee, ca ne impartasesti despre miracolele pe care le traiesti tu… imi este mai usor si mie sa le recunosc pe alea ale mele. Adevarul e ca nu am mers cu nici un taxi care sa ma plimbe pe simfonice. Promit ca daca prind unul o sa-i spun soferului sa ma duca din Tatarasi in Podu-Ros prin Dancu, dar nu inainte de a-l anunta ca mi-am pus telelfonul pe silent si poate da muzica mai tare fara griji.
    Luati miracolul fratilor! S-au lua-ti miracolul, dupa cum e la moda sa caligrafiezi-alt miracol si gramatica asta romana, cum se mai chinuie si nu mai moare, saraca!

  6. Dee

    Noi punem totu’ cu placere aicisha si ne bucuram ca sunt OQ incantati :)) Asta cu gramatica… saraca si chinuita care nu mai moare, e buna tare.

    Numarul masinii era ceva cu A si K… nu l-am focalizat ca lumea desi, am trecut o data cu privirea peste el.

  7. el puerco

    astia sunt cumva verisori cu soferii de autobuz/troleibuz/microbuz? ca pana la urma ar trebui sa fie, as dori sa miroasa “rau de bine” decat sa miroasa a ce miroase acum… ma rog. si mie, ca sofer, mi-ar placea sa am putin din tupeul soferilor de taxi, insa fara “cultura” de care dau dovada…

  8. Dee

    Soferii de autobuze, trolee sau vatmanii tramvaielor nu contribuie prea mult la mirosul bun, rau… si nici nu esti obligat sa il vezi daca iti cumperi sau nu bilet de la chioscurile special plasate in statii.

    In schimb, pot aminti cate ceva despre soferii de maxi-taxi (microbuze), care:
    – atunci cand maxilitaxili este gol, merg la fel de incet ca un om care merge pe jos;
    – atunci cand maxitaxili e plin, merg ca vantul, se claxoneaza cu toti cei care le taie calea, pun (inevitabil) frane foarte des si foarte frusc (am senzatia ca montaigne russe e ‘mizerie’ pe langa o calatorie cu maxi-taxi);
    – chiar daca masina aia prevede un numar maxim de 16 locuri, opresc pentru a culege orice potential platitor de 1 leu (nou), pana numarul de calatori se dubleaza sau chiar sare de dublu (ma intreb uneori, daca unii dintre ei nu-si propun cumva sa bata recordul de oameni inghesuiti intr-un maxi-taxi) ceea ce ma duce cu gandul la o adaptare a unui banc: ‘Cum bagi 50 de oameni intr-o masina cu 16 locuri?’;
    – dau sau nu dau bilet, dupa chef;
    – urla ‘Mergeti mai in spate, ca este loc!!! Doamna, ce v-ati pus sacosele astea aici?!’
    – intreaba enervati ‘Pai de ce n-ati anuntat statie mai devreme?!’ cand lor le bububie muzica in urechi si nu au cum sa auda batranica (turtita, saraca) din spate: ‘Sa opriti, va rog si la policlinica!’

    Nah!…asta-i pentru ca tot am simtit astazi un oarecare miros si aburii de alcool ai unui domn care s-a urcat cu mainile in buzunar si cand a coborat, cauta cele doua sacose cu care ‘urcase el dom’le!’ :))

  9. OQ

    Si tu, ca o fata cuminte, cu spiritul cetatenesc asezat comod in puful optiunii Hibernate l-ai ginit si ti-ai propus sa-l faci de ras fata de vizitatorii blogului…. macar daca-i administrai si tu un mauashi gheri in locul geometric desemnat de cele doua torti ale sacoselor cu care urcase el, dom’le!

  10. transp

    soferul de taxi, carutasul zilelor noastre. intotdeauna isi ingrijeste calul. un cal mai metalic, ce-i drept, dar asta-i viata.
    conteaza sa ajungi la loc cu pricina. prin mijloc de scurtatura.
    observam ascultarea de manele? nici eu n-am sa schimb. astept rest!!!!

  11. Dee

    Daca nu si-o facut omu inventaru’… ce sa-i fac? Trebuia sa-l faca…

    Hai sa spunem ca sunt multi hoti in Romania, care fura si caciuli [prietenii buni si vechi de peste 10 ani, stiu de ce], da’ sacose dom’le?! Chiar asa?! :))

    Sau am stat eu pe una din laturile triunghiului bermudelor si nu mi-am dat seama… ca le aveam pe toate cand am coborat (inclusiv capul) :))

  12. Danutza

    Dee..nu stiu daca stii ca taicamiu e taximetrist…nu in Iasi ce-i drept…

    Uite el e o specia aparte: n-are nici cass la masina..de CD player nu mai vorbim…

    Mai are si el parte de clienti din astia dornici de zbintuiala in timp ce calatoresc pentru 1 km acolo si care-i zic ” Auzi mosule’ ..pune si matale o muzica, o manelutza!”.

    La care el , om serios, cu parul carunt se intoarce serios si le zice ..” Baieti, nu va suparati, eu sunt pocait deci nu ascult muzica:D”…

    Si uite asa ramin baietii nostri in asteptare: sa rida sau nu?!..pina cind incepe Mosu’ sa rida cu hohote…si sa le spuna ca e doar o gluma…!

    Acu’ nu ca-i taicamiu , da’ merita sa mergi cu el cu taxiului lui obosit …de 20 de ani…dar ingrijit si curat…

    Iar apropos de femei taximetriste daca tie ti-a povestit una meniul pe saptamina in curs…mie mi-a spus o alta ca nu o respecta barbatul…ca are o firma pe care ea singura o duce in spate (era si spatoasa ce-i drept), ca face taxi, ca face mincare..si cu toate astea nu o respecta barbatu’…..hhmmm

    Oare ce sa credem despre femeile taximetrist la volan?!

  13. Dee

    Cu toata painea asigurata de liceul pe care l-am terminat, am zis ca ma fac taximetrista sau taximetritza daca nu intru la facultate.

    Taxi, poate nu acum… dar instructor auto tot as incerca (macar o serie) un pic, sa fiu.

    Stiu de tatal tau si spun frumos, ‘Respect!’. Sunt oameni care stiu pur si simplu sa faca treaba asta. A fi un taximetrist bun nu inseamna sau stii sa tii volanul si sa ai masina. 😉

  14. Dana

    De doamne ziceam,si raspunsul trebuia sa se fixeze drept dupa tiza mea,dar matale mi-ai luat-o inainte,breeee:)Eu stiu ca esti de la Iesi,dar e frumos asa:)

  15. Petrvs

    Discutia asta mi-a adus aminte de o piesa a lui Lenny Krawitz – Mr. Cab Driver. Este clar: oricum ar fi soferul cu tot cu preferintele lui in materie de muzica, oameni, subiecte abordate, etc. sau masina, calatorul este cel care trebuie sa reziste pana la capat, ca de … este necesar scopului sau! So, the message is clear: Mr. Cab Driver f**k you I’m a survivor

    Lenny Krawitz – Mr. Cab Driver lyrics:

    Mr. Cab Driver won’t you stop to let me in
    Mr. Cab Driver don’t you like my kind of skin
    Mr. Cab Driver you’re never gonna win

    Mr. Cab Driver won’t stop to pick me up
    Mr. Cab Driver I might need some help
    Mr. Cab Driver only thinks about himself

    Mr. Cab Driver
    Mr. Cab Driver

    Mr. Cab Driver don’t like to way I look
    He don’t like dreads he thinks we’re all crooks
    Mr. Cab Driver reads too many story books

    Mr. Cab Driver pass me up with eyes of fire
    Mr. Cab Driver thinks we’re all 165’ers
    Mr. Cab Driver fuck you I’m a survivor

    Let me in

    Mr. Cab Driver
    Mr. Cab Driver

  16. Dee

    Dana, …si nu tiza adica Danutza (sor’mea de pe MaMuca :>)… Se spune ca ‘Banatu-i fruntcea’, ardelenii is inceti (eu cred ca am avut un stramos ardelean) si moldovenii is moldoveni :))

    Nu-s io rapida, da’ la mine netu-alearga, nu ca la Constanta, cu valuri :p

  17. Xplor3r

    Eu le spun frumos că aÅŸ vrea să schimbe muzica sau să lase fără pentru că eu îl plătesc ÅŸi am dreptul să cer. Nu o să-l chinui să asculte Fraz Liszt sau Rachmaninov dar nu vreau să facă el asta cu manelele. Ar fi interesant să am la mine câte o casetă ÅŸi un CD ca să-i propun alternative, nu risc prea mult, sunt atâtea taxi-uri că dacă mă lasă pe stradă pot să “servesc” altul :D.
    Apropos la chinuitul cu muzica simfonică, am lucrat vreo 6 luni la un Internet Caffe ÅŸi când lucram noaptea se întâmpla de multe ori ca mai spre dimineaţă să fie cam pustiu, fără clienÅ£i. Mi-am permis când era un client să pun muzică clasica în loc de radio, dar după jumătate de oră m-a rugat frumos să nu-l mai chinui, cred că era ceva de Vivaldi, deci prea multă vioară (= scârţâială)… un adevărat chin, n-am ce zice… daca era Bach, aÅŸ fi înÅ£eles într-o anumită măsură…
    ÃŽn final propun o firmă de taxi: “Classic Taxi” care să difuzeze doar postul “Romanian Classic Radio” … ÅŸi apoi a sunat ceasul ÅŸi m-am trezit, m-am suit într-un Tico rablagit, langă un acru la propriu ÅŸi figurat ÅŸi-am plecat la destinaÅ£ie în compania “lui.. de la… pentru cea mai fidela etc… of”

  18. Dee

    Classic taxi este deja… nu stiu daca este cu 2s sau un ‘s’ :)) desi merg destul de des cu ei. :)) Deci, ar trebui sa te gandesti la alt titlu 😉

    Cred ca vara e mai bine sa merg pe jos.

  19. Xplor3r

    stiu ca exista … si sunt dezamagit…:))
    Simphonik Taxi… ce zici?
    Filarmonica Taxi… etc
    deci, radio oricum nu e… nu e nici un Clasic FM in tara asta….:(

  20. Lori

    eu votez pentru Simphonik Taxi; uite o companie la care as suna pentru o masina / desi nu prea am nevoie ca stau la 5 minute de scoala, adica de job si inca mai sunt fan troleu… deh, metehnele din facultate se uita greu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.