Dune

Cand am citit ‘Dune‘ de Frank Herbert am fost intr-un fel de transa iar fragmentul de mai jos a ramas ‘prins’ bine.

‘Isi [Muad’Dib (‘soricel’.. din cate imi aduc eu aminte)] aminti cuvintele Litaniei impotriva fricii, incantatia din ritualul Bene Gesserit pe care o invatase de la mama sa.

Sa nu ma tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea marunta, purtatoarea desfiintarii totale. Voi infrunta frica. O voi lasa sa treaca peste mine, prin mine. Si, dupa ce va fi trecut, imi voi intoarce ochiul interior si voi privi in urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic. Voi ramine doar eu.’

p.s. Ecranizarile nu mi-au placut, nu mi s-a parut nici una reusita.

13 thoughts on “Dune

  1. Petrvs

    Am vazut cateva episoade pe Hallmark care mi s-au parut chiar reusite! Ciudat … si eu am notat pe undeva citatul asta … dar asta da raspunsuri la mai multe:
    “Nevoia persistentă de un univers logic ÅŸi coerent este profound ancorată în inconÅŸtientul uman. Dar universul real se află întotdeauna cu un pas în afara logicii.”
    Frank Herbert – DUNE – Pildele lui Muad’Dib

  2. ironycman

    …si a venit ideea unor tineri care au facut o companie – Westwood – si care a facut primul joc de strategie – Dune…
    Apoi Dune 2,Command&Conquer etc…pana cand i-a preluat Electronic Arts…saga a continuat…

    Insa niciodata nu am reusit sa retin numele lor…
    …bine ca am nume pamantean …master inginer Alexandrescu…#:-S

  3. boo

    ah, exact asta ii povesteam acum cateva zile unei prietene, de litania impotriva fricii din dune. si mie mi-a ramas fragmentul asta-n cap :). it’s so true.

    nu prea sunt fan sf in general, dar dune is special.

  4. Dee

    Si mie mi se intampla sa gasesc niste chestii imediat dupa ce imi amintesc sau discut despre ele.

    Ciudat… dar se intampla destul de des. Cum a fost aia cu Frank Sinatra de pe ‘Fabrica de jucarii’

  5. viorel

    Dune este cartea care a schimbat totul, de la pretul platit pentu o carte (la 1.000 lei vechi, in ’91, a fost cea mai scumpa carte cumparata pana atunci) la modul de viata (orice rama devenise un posibil vierme de nisip, deci trebuia ocrotita). Avantajul cartilor din seria Dune este ca pot sa fie citite de “n” ori si tot mai descoperi ceva nou…cel putin asa cred eu.

  6. Dee

    Eu am ‘trait’ cartile alea dar uite ca ramele nu au devenit pentru mine potentiali viermi de nisip 🙂
    In schimb, mi-au ramas in cap acele instrumente numite ‘tobosari’… si nu e greu de dat seama ce imi imaginam cand auzeam un zgomot echivalent celui pe care il scoate un ‘tobosar’ din ala…

    …’mirodenia’ mirosea a scortisoara. Mmmm!

  7. fry

    hmmm…interesant topic! credeam ca Dune fans au disparut de mult. si ce e si mai intersant este ca acum citesc (ma rog, vorba vine, ca e audiobook) a treia parte din Dune Prequels, scrise de Brian Herbert & Kevion J Anderson si in care se povestesc (ca side stories) inceputurile unor entitati precum Bene Gesserit, tleilaxu, ghilda spatiala, fremenii, iar ca main story – lupta dintre oameni si masini (ca explicatie a lipsei cvasitotale a computerelor din universul Dune)

    vi le recomand cu caldura. ele se numesc 1. Butlerian Jihad, 2. Machine Crusade si 3. Battle of Corrin.

    pe langa aceastea mai exista inca 3 carti numite Dune Legends, in care se povesteste istoria celor trei mari case: House Atreides, House Harkkonen si House Corrino.

    cat despre filme, ecranizarea lui Lybch e o mizerie (asta cred ca a citit alta carte…), dar ecranizarile lui Hallmark (atat Dune cat si CHildre of Dune) sunt chiar faine si, mai ales, in concordanta perfecta cu cartile.

    btw, tot pt fanii Dune, o serie absolut bestiala este seria Abatia (Abatia, Blestemul Abatiei si Abatia Infinita) scrisa de Dan Dobos. Ca un heavy reader de sf si fantasy va recomand aceste carti ca fiind unele dintre cele mai bune pe care le-am citit in viata mea.

  8. tzacanitu

    Dune mi s-a parut ceam mai superba carte scrisa vreodata in domeniul SF .. din pacate nu am reusit niciodata sa am toata seria si sa o citesc cap-coada fara intrerupere … si chiar mi-e dor sa o recitesc … au trecut atatia ani de atunci …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.