Pro si contra

De cateva zile umbla zvonul in Iasi ca politia sta pi niet si alege, ca sa zic asa ‘la pocneala’, utilizatori PC de pe hub-urile locale care au inmagazinate ‘giga-cantitati’ de filme, soft si alte cele programe care au licente de mii de RON sau mii de dolari.

Ideea de a incerca o franare a pirateriei soft, nu e tocmai rea. Intentia conteaza… dar modul de a o opri nu stiu daca e unul foarte fericit: amenda de 2.500 RON si consfiscarea calculatorului iar pentru cei care comercializeaza soft si filme cativa ani de inchisoare. Comercializarea chestiilor pe care si asa le ai moka ii bad-bad.

Dar asa dintr-o data la amenzi usturatoare, aplicate unora care nici nu stiu bine ce-i drept de autor si licenta, parca nu-i bun.

Mai bine ar adopta oamenii astia o tehnica de avertizare iar cei care administreaza retelele de cartier ar trebui sa impuna ‘oaricari’ reguli simple si asa s-ar rezolva si balciul.

Pedepsirea unui pustan (mai bine zis parintii pustanului) care mai intai ar trebui sa fie informat in legatura cu legislatia Internautica, cu drepturile si obligatiile pe care le are ca utilizator PC conectat pe Internet, mi se pare cam frectie la picior de lemn cand ma gandesc cum altii mai-mari si tari fura cu miliardele si stau la plaja pe terasale vilanelor lor.

Cu tot respectul io as propune intai o campanie de informare si apoi trecerea la avertizari si in final, daca pustiul nu pricepe si nu pricepe, AMENDA

Completare: recunosc ca nu m-am putut abtine sa nu postez poza asta… mai ales ca e (cam) in tema. Cu multumirile de rigoare lu’ mits care stie sa trimita mail-uri cand trebe si cu ce trebe.

mice.jpg

19 thoughts on “Pro si contra

  1. hoth

    Corect Dee
    Spoturi Tv, niscaiva publicitate urbana (acordata unei firme de publicitate de casa of corse dar cat ishi face efectul…) si apoi amenda…
    Dar totushi nu e cumva gen Urban Legend lucrul asta ?

  2. Dee

    Nu, nu e Urban Legend (multi si-ar dori sa fie asa…)
    Presa vorbeste si nu cred ca vorbeste chiar asa… de flori de mar.

    Cei amendati faceau comert… si asta ‘nu bun’, am spus.

  3. Zambareatza

    “Cestiunea” de fatza e alandala pen’ ca nush ce amortit de procuror se gasi sa faca el ordine cu “tragere la sorti”,cu “shcoatere” cu de-a fortza a marilor vinovati.Iata cum anonimatul functionaresc incearca pe o cale nicidecum corecta “sa taie si sa spanzure” in domeniul pirateriei de gen.Solutii exista dar cea aleasa nu e deloc Ok si nu face decat sa te gandesti cat ar costa sa-ti cumperi “tati celea” pentru sarmanul “computador” care si el ii scumpisor rau.Dar cum ordinea la romani porneste de unde se apuca si ajunge de cele mai multe ori la cine nu trebuie ramane sa speram ca nu vom fi “pocniti” de procurorul asta numit pe mai departe “anonimus zelosus” ๐Ÿ™‚

  4. Crish

    sunt cateva detalii micute dar importante in afacerea anti-piraterie: in primul rand retelele de cartier, metropolitane sau p2p in general nu prea isi au rostul fara material piratat… sincer, ce altceva poti lua de pe o astfel de retea, daca nu filme, muzica, jocuri, documentatie (99% piratata) si aplicatii utile tuturor? cine este dispus sa plateasca 500รขโ€šยฌ pt a fi in regula cu licenta de windows acasa? Cine da 1000รขโ€šยฌ pe AdobePhotoshop sau circa 400 pe MSOffice? Eu cumpar jocurile care mi-au placut mult si fac tot posibilul sa cumpar programele care nu depasesc 100รขโ€šยฌ… ce trece de 100 pt uz casnic mi se pare nesimtit de scump. Oricum, producatorii de software ar trebui sa faca diferenta intre home-use si prof-use…
    Apoi, nu poti obliga admini de retele sa filtreze continutul pt ca nimeni nu ar mai intra pe hub-urile lor… din motivul asta vezi pentru tot anunturi de genul “va asumati responsabilitatea pentru ceea ce sharati”…
    Printre altele, o amenda de 2500 RON nu combate pirateria ci ne face mai iscusiti… iar confiscarea computerului… damn you mr. but it’s mine! daca tii mortis il formatez si pun linux (chiar daca nu fac mare lucru cu el) dar masina e cumparata legal.

  5. Ironycman

    …la inceput a fost Napster…si au reusit sa il faca “pe bani” acum.
    …Acum cel mai rapid este oDC, dar nici restul nu sunt de ignorat…emule,torrentele.
    Ideea este ca…pe afise gigant ROMTELECOM-ul isi permite sa faca reclama la serviciul lor de internet – ClickNet.
    Grav este ca undeva jos scrie Download – Filme,Jocuri…
    Au dreptul asta…???? Reclama mincinoasa,sau daca exista site-uri de unde pot plati si facut donload la filme as vrea sa stiu si eu.

    Poza e bestiala….

  6. apology

    Mie-mi miroase a voodoo magic. N-o sa tina mult oricum. O sa faca 5-6 acuzari, dupa care o sa se plictiseasca. Personal n-am auzit de numele alea din articol, daca ii cunoaste cineva macar tangential sa verifice ca nu e hocus-pocus articolul ar fi util de stiut.

    Ceea ce face Romtelecom cu Clicknet nu e reclama mincinoasa, e doar reclama profitorie, de vreme ce orice roman care vede reclama se gandeste la warez nu la muzica si filme downloadate legal. Dar raspunsul este da, exista chiar multe site-uri de unde poti lua filme si/sau muzica legal, contra cost.

    Revenind la maretul demers, au recunoscut si ei ca verificarea probelor la ORDA dureaza mult, ca si aia au oameni destul de putini si sunt deja ocupati cu infractorii industriali, respectiv firmele.

    Eu personal, cu toate ca nu folosesc mai deloc ODC-ul mi-am permis sa-mi iau masura preventiva de a-mi cifra intreg hard-disk-ul, asa ca daca se hotaraste careva sa-mi faca o vizita, e binevenit, dar n-o sa gaseasca mare lucru, decat un ecran de login. Si sa vezi chestie, parola am uitat-o peste noapte. Ce sa-i faci, asa-s eu greu de cap. Ce-i drept raman cd-urile imprastiate prin sertare, dar macar nu-mi confisca PC-ul. Care si-asa e vai de capul lui, dar macar merge.

    over “end” out.

  7. evil_boarder

    Nu stati pe hub-uri local, stati doar pe extern. folositi torrenti, nu va laudati cu chestiile care le aveti. Faceti backup la tot ๐Ÿ™‚ … gasiti o ascunzatoare buna pt materialele optice care contine backup-ul. exersati procedura de a formata hard disk-ul astel ca atunci cand vin men in black la voi sa va descurcati onorabil.

  8. hoth

    :O….Pan la urma eu zic ca, deci da, e doar un zvon amplificat..O data de doua de trei … de (n-1) ori…
    Ca pan’ la urma au si politistii copii care sa le “scape” un film mai de horror cu Titus Mittal ;)…Oricum mai avem de haladuit fro 2-3 ani ca atunci cand va scrie UE pe mareatza noastra tzarishoara atunci gataaaaaaaa ….

  9. Ironycman

    Hmmmmm, da, sa zicem ca torentele is mult mai bune, dar sunt si mai lente…
    Sincer???? Eu i-as trimite pe politai la http://www.softpedia.com (acolo se pot lua toate programele astea), sau de ce nu la producatorii lor (daca colaboreaza cu Interopolu’…)

    P.S. Vizorul la usa este ca sa ne spionam noi insine vecinii???? ๐Ÿ˜‰

  10. apology

    nu vad care e legatura cu Softpedia, dar ma rog, poate stii tu ceva ce nu stiu eu.

    si da, fii tu sigur ca Interpolu n-are treaba mai buna de facut decat sa stea pe urma lui Cocostel care urmareste pornet piratat.

  11. Ironycman

    Softpedia = unul dintre cele mai mari portaluri romanesti de unde poti face download la foarte multe programe share, full.
    Un site iscusit de bine facut, trafic super mare. ODC-ul este acolo, ca si torentele.
    Intr-un cuvant…daca ei pot…

    Pentru ce avem noi nevoie nu-i treaba nimanui ๐Ÿ™‚

  12. Crish

    Ce legatura este intre faptul ca poti downloada programele p2p (de oriunde, nu doar de pe site-ul “reclamat”) si masurile oficiale anti-piraterie? (daca nu gresesc, asta intreba si apology)
    Apoi, atat criptarea hdd-ului cat si formatarea lui rapida este inutila ca si vizorul de la usa… sunt legende, pentru ca daca un profesionist vrea sa vada ce ai sau ai avut pe hdd o face, chiar si dupa 2,3 formatari consecutive si rescrierea spatiului (e drept ca dupa a doua formatare ai nevoie de instrumente specializate, dar se pot recupera datele oricum). In concluzie, solutia este modificarea ambientului legislativ (aducerea lui la bun simt)…
    pt hoth: faptul ca politistii au copii ce poseda material piratat nu ne va ajuta niciodata pe noi, cei de rand.
    PS: exista o metoda de a face imposibila recuperarea datelor de pe hdd: se scoate hdd din computer, se loveste 5 minute cu multa forta folosind un ciocan de cel putin 5 kg dupa care se lasa in foc (nu in cuptor) cel putin o ora. dupa toate astea ai 90% sanse ca nimeni sa nu stie vreodata ce ai avut tu pe el. ๐Ÿ™‚ spor!

  13. albeenah

    fratie…am primit si eu un power point cu poaza asta si is asha tampa k n-am putut sa-l scot…k vroiam si eu sa o postez…kam atat am avut de zis..nik inteligent..la ora asta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.